Gaia - zdravá výživa
Úvod Novinky Doporučujeme Zajímavosti Recepty O nás Sortiment Kontakt

Zajímavosti

Pokud byste rádi začali se zdravou výživou a nevíte jak, nabízíme pár tipů jak na to

Pro začátek zařaďte do jídelníčku jakoukoliv novou obilovinu nebo luštěninu. Quinoa se výborně hodí do rizot, polévek, zapečených pokrmů nebo placiček ( viz recepty ). Bulgur zase můžete použít místo rýže a do salátů. Červená čočka je vynikající do polévek a na pomazánky. Cizrna se hodí do omáček, jako zdravější náhrada masa, nebo do dušené a zapékané zeleniny a do pomazánek. Jáhly patří jak do sladkých, tak do slaných nákypů a kaší.

Pokud jste až do teď používali jen bílou mouku nahraďte ji celozrnnou, nebo špaldovou. Ječná mouka je bezkonkurenční na palačinky a lívance. Rýžová mouka se výborně hodí na zahušťování omáček a polévek.

Maximálně omezte konzumaci bílého rafinovaného cukru a výrobků z něj. Zdravější náhradou jsou obilné sirupy, slady, med, třtinový, kokosový, palmový cukr, nebo rozmixované sušené ovoce atd..

Používejte pouze kvalitní oleje, ořechy, semínka.

Na dochucování vyzkoušejte sójovou omáčku Tamari nebo Shoyu, jedná se o tradiční japonské omáčky, které neobsahují žádné chemické přísady a barviva.

Naše doporučení

Pokud chcete prospět svému tělu, používejte co nejméně hotových jídel a trvanlivých polotovarů, jsou plná chemie a přídatných látek. Místo nich raději kupujte přirozené kvalitní suroviny a potraviny, pokud možno z ověřených lokálních zdrojů. Vlastní přípravou jídel se vyhnete spoustě aditiv a Váš imunitní systém Vám jen poděkuje.

MAXIMÁLNĚ OMEZTE KONZUMACI PRŮMYSLOVĚ UPRAVOVANÝCH POTRAVIN.

Vlastoručně připravená jídla z kvalitních surovin, dle zásad zdravé výživy Vám dodají živiny, vlákninu, minerály, vitamíny, ale hlavně Vás zasytí a dodají Vám energii.

Vyváženost - je hlavní zásada zdravé výživy, tedy ideální poměr:

  • bílkovin
  • sacharidů
  • tuků

ZDRAVÉ JÍDLO = PŘIROZENÉ POTRAVINY V CO NEJJEDNODUŠŠÍ PODOBĚ.

Proč celozrnné potraviny?

Všechny potraviny vyrobené z bílé rafinované mouky jsou chudé na živiny a vlákninu a mohou přispívat ke zdravotním potížím a oslabování imunitního systému. Oproti tomu celozrnné potraviny mají velký vliv na zdraví, protože:

  • obsahují hodně vlákniny, čímž regulují stolici a odstraňují zácpu
  • jsou zdrojem vitamínů a minerálů
  • mají nízký glykemický index
  • regulují cukr v krvi
  • jsou vhodné při hubnutí
  • mají netradiční a zajímavou chuť
  • mohou být prevencí některých druhů rakoviny

Bílá mouka vzniká mletím obroušeného zrna, zbaveného klíčku a obalových částí, které obsahují nejvíce živin a mastných kyselin. Celé zrno obsahuje klíček s enzymy, které hrají důležitou roli při trávení. Pokud jíme bílou mouku, dostává se nám do střev mnoho neštěpeného škrobu a lepku. Nestrávený lepek nám může poškozovat sliznici střeva. Maximum živin získáme pouze z celého zrna.

Bílá mouka je ochuzená řádově o:

  • 60% vápníku
  • 75% železa
  • 85% hořčíku
  • 75% zinku
  • 75% vitamínu B1
  • 80% vitamínu B2
  • 85% vitamínu E